Ostropest plamisty w nasionach czy mielony? Który kupić? Który będzie lepszy?

Nasiona ostropestu plamistegoOsoby poszukujące różnicy między ostropestem plamistym zmielonym a całym znają jego właściwości ale potrzebują dowiedzieć co jest warte ich uwagi, a co lepiej omijać.

Nie zawsze to co jest na pierwszy rzut oka wygodniejsze w stosowaniu jest lepsze dla nas i na odwrót. Dlatego ten wpis odpowie na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące ostropestu i na co zwrócić uwagę podczas zakupów nasion tej rośliny. Jeśli kupowałeś do tej pory tylko ostropest zmielony to możesz się zdziwić jaki błąd popełniałeś…

Jaki ostropest najlepiej kupować? To pytanie zadaje wiele osób.

W sprzedaży mamy dostępny ostropest plamisty w postaci ziaren oraz mielony. Są też w sprzedaży produkty pozyskiwane z ostropestu plamistego, np. olej z ostropestu plamistego czy kapsułki zawierające sproszkowany ekstrakt  z nasion ostropestu plamistego. W tym wpisie skupimy się na ostropeście bliższemu natury, który nie został przetworzony.

Mielone czy całe nasiona ostropestu?

Najlepszy jest oczywiście w ziarnach, ponieważ kupując go w takiej formie widzimy co mamy w opakowaniu: czy są zanieczyszczenia, obce nasionka, fragmenty liści czy łodyg oraz jaki wygląd mają ziarna ostropestu plamistego. Niestety w przypadku mielonego ostropestu nie wiemy co kupujemy tak naprawdę. Mogą się w nim znaleźć szczątki roślin, owadów, piasek lub inne zanieczyszczenia, które poddane procesowi mielenia zostają zmieszane z ostropestem plamistym i  są nie do odróżnienia.

Dlaczego całe nasiona ostropestu są lepsze?

Zawarte kwasy tłuszczowe w ostropeście mielonym szybciej ulegają utlenieniu i jełczeniu przez co niestety tracą swoje prozdrowotne właściwości. Podobnie jest z pozostałymi składnikami zawartymi w ostropeście. W ziarnach są one zamknięte w środku, natomiast w postaci zmielonej są narażone na działanie światła i zdecydowanie szybciej ulegają procesowi utleniania. Dlatego najlepiej kupić ostropest plamisty w ziarnach i zmielić sobie porcję, np. na cały tydzień.

Mamy wtedy pewność,że kupiliśmy dobrej jakości ostropest bez zanieczyszczeń, a jeśli jakieś się trafią, co jest normalne w przypadku zbioru, przesiewania czy suszenia ziaren to możemy je przed zmieleniem usunąć. Mamy wówczas pewność, że mamy do czynienia ze 100% ostropestem. Niestety w przypadku ostropestu plamistego kupionego w postaci mielonej takiej pewności nie mamy.