Omlet z ostropestem na obiad

omlet-ostropestem-3Dzisiaj kolejna porcja przepisów ”z ostropestem” Co powiecie na lekki wegetariański obiad z ostropestem plamistym – nie tylko lekki ale i zdrowy.

Z doświadczenie wiem już, że ostropest i jego zmielone ziarna można wykorzystać niemal wszędzie: na słodko jak  i na ostro sprawdza się doskonale. Dziś propozycja „przemycanie” ostropestu plamistego do omletu 🙂


omlet-ostropestem-2.jpgomlet-ostropestem
Menu wygląda następująca:
omlet z dodatkiem ostropestu plamistego, zielonym groszkiem, szczypiorkiem, koperkiem, cukinią, porem, pieczarkami lub zebranymi świeżymi grzybkami na przykład borowikami, serkiem wiejskim, kiełkami oraz surówką z pomidora i cebulką lub inną ulubioną.

Przepis

  •  2 jajka,
  • 1 łyżka świeżego zmielonego ostropestu plamistego,
  • kawałek pora,
  • 1/2 małej cukinie,
  • 3 łyżki z zielonego groszku,
  • 3 pieczarki lub inne niewielki grzyby,
  • szczypiorek, koperek,
  • sól, pieprz,
  • kiełki, np. sojowe wyhodowane na parapecie,
  • olej rzepakowy lub sezamowy,
  • 2 łyżki serka wiejskiego.

Wykonanie:
Pora, cukinię oraz pieczarki kroimy i podsmażamy na jednej łyżce oleju. Następnie dodajemy zielony groszek i chwilę smażymy. Jajka dokładnie mieszamy, dodajemy świeżo zmielone nasiona ostropestu, przyprawy, szczypiorek, koperek, wylewamy na patelnię mieszamy z warzywami i smażymy na małym ogniu z obu stron,  najlepiej pod przykryciem, gotowy omlet przekładamy na talerz na połowie układamy przygotowaną ulubioną surówkę, posypujemy kiełkami, serkiem wiejskim i składamy na pół.

Smacznego 🙂