Jak wyglądają nasiona babki płesznik oraz co się dzieje po zalaniu ich wodą?

Nasiona babki płesznikJak wspomniałem we wcześniejszym wpisie babka płesznik jest rośliną uprawianą w różnych zakątkach świata w tym w europie, głównym surowcem zielarski są jej nasiona. Nasiona płesznika (Semen psylli) cieszą się coraz większą popularnością ze względu na dużą zawartość rozpuszczalnego błonnika, który ma dobroczynny wpływ na organizm.

Jak wygląda babka płesznik?

Nasiona babki płesznik charakteryzują się ciemno brązową barwą, gładką i lśniącą powierzchnią. Nasiona płesznika są podłużne, posiadają z jednej strony charakterystyczną bruzdę (wgłębienie), która biegnie przez całe nasionko, wielkość nasiona wynosi ok. 2-3mm. Ze względu na ciemny kolor, kształt oraz wielkość płesznika swoim wyglądem przypomina pchłę, stąd się wzięła jej nazwa, często można spotkać się w Polsce z określaniem pchlica.

Co się dzieję po zalaniu wodą nasion babki płesznik?

Nasiona przy kontakcie z wodą pokrywają się grubą warstwą śluzu, im dłużej nasiona są moczone tym więcej wytwarza się śluzu, po kilku godzinach śluz zacznie przypominać kisiel – staje się bardzo gesty. Dlatego najlepiej spożywać nasiona kilka minut po zalaniu wodą. Przy zalewaniu nasion gorącą wodą o wiele szybciej tworzy się śluz.

Jak smakują nasiona płesznika?

Nasiona babki płesznik mają neutralny smak, picie ich nie sprawia żadnych problemów ze względu na śluz jaki wytwarza się po zalaniu wodą.

Czy spożywając babkę płesznik należy pić więcej wody?

Tak, przy spożywaniu babki płesznik należy pić więcej płynów min. 2l dziennie, ponieważ aby błonnik skutecznie zadział musi mieć odpowiednią ilość wody. Przy braku odpowiedniej ilości wody skutek może być odwrotny do zamierzonego celu.

Można inaczej spożywać babkę płesznik niż przez zalanie jej wodą?

Oczywiście, nasiona płesznika można dodać do różnych potraw np. zupy (wtedy zagęści zupę), sałatek, surówek, jogurtów, musli, past, deserów, wypieków.

Nasiona płesznika do pieczenia chleba?

Ciekawostką jest to, że nasiona babka płesznik może być wykorzystana do pieczenia chleba. Zamiast użyć mąki dodajesz babkę płesznik jako składnik wiążący produkty. Dzięki temu osoby mające alergie na gluten mogą zjeść bez problemów taki niepowtarzalny i smaczny chlebek.

Zajrzyj do naszego sklepu z nasionami babki płesznik.